Educació per la Pau

Les activitats i tallers proposats tenen com a objectiu treballar la sensibilització i l’empatia d’infants, joves i adults envers les persones que han vist la seva vida alterada a causa d’un procés migratori.
Cada activitat s’adapta a les necessitats del grup i en totes es reserva un temps previ i posterior per tal de poder contextualitzar i reflexionar sobre l’activitat de manera grupal. 

Pau o guerra?

Reflexionem a través de les situacions més quotidianes sobre si les imatges són pau o guerra. La importància del llenguatge i del vocabulari que utilitzem en moltes ocasions és clau per les idees i els prejudicis que generem. Per això amb aquesta activitat parlarem de llenguatge sovint llunyà amb activitats del dia a dia dels infants. 

Edat: de 4 a 7 anys
Durada: 45 minuts

El viatge de la Sydra

La Sydra ha de marxar de casa seva de manera ràpida i imprevista. Durant el viatge ha de prendre diverses decisions. Els infants seran els autèntics protagonistes de la història escollint entre diferents opcions que determinaran el desenvolupament del viatge. 
D’aquesta manera els infants es posaran a la pell de la Sydra a través del conte interactiu.

Edat: de 4 a 7 anys Durada: 60 minuts

Creuant la frontera

Quan una persona arriba sense papers a un nou país ha de superar un seguit de tràmits per tal de poder ser un ciutadà de ple dret. 
En aquesta activitat els infants han de superar un seguit de proves, com a paral·lelisme dels tràmits, el permís de feina, formació i ocupació laboral. Però no ho tindran fàcil, ja que trobaran diversos controls que els retiraran parcialment o totalment els tràmits aconseguits. 

Edat: de 8 a 14 anys Durada: 60 minuts

Quin és el teu equipatge?

Què t’enduries si haguessis de fer una maleta per marxar de viatge? I si fos per marxar sense saber si hi podràs tornar?
Es plantejaran diverses situacions i en grups o individualment hauran de triar allò que s’endurien com a indispensable per a cada moment. Amb aquesta activitat volem treballar la importància que donem a les coses materials i parlar de quines són les causes per les quals una persona es pot sentir obligada a abandonar casa seva. 

Edat: de 8 a 14 anys
Durada: 60 minuts

Passaport, si us plau

Com ens condiciona el nostre passaport? Què influeix per creuar una frontera? Qui pren la decisió?
Cada participant tindrà un passaport, l’objectiu serà creuar la frontera, però per a tothom serà igual de fàcil.  Hi haurà uns quants participants que seran la policia de frontera i tindran el poder de decidir qui pot creuar o no la frontera. 

Edat: de 8 a 14 anys
Duració: 60 minuts

Fugir de Calerènia

El país de Calerènia es troba en una situació de tensió interna. Els habitants de Calerènia tindran la necessitat de moure’s a zones del país amb menys tensió. 

La situació amb la qual es troba el país s’anirà coneixent a través de la ràdio Calé. Qui podrà arribar a lloc segur? Quantes persones aconseguiran arribar a territori segur?

Edat: 8 a 14 anys
Durada: 60 minuts

Silent Lab. Marxar és una mica com morir-se

Aquesta activitat busca un mecanisme diferent per a parlar i reflexionar sobre temes  socials. 
A través d’uns auriculars sense fils, el participant escoltarà una veu en off que l’anirà guiant al llarg de l’activitat, fent-lo reflexionar i interactuar amb l’espai i amb la resta de participants. 
El participant acabarà convertint-se en protagonista i a la vegada en espectador d’allò que s’està produint: dues històries paral·leles, el que fem cadascú i el que fan els altres. Una activitat que es va construint en si mateixa on apareixeran emocions i sensacions en un participant que es converteix en una part activa que haurà de prendre les seves pròpies decisions i conviure amb les de la resta. 

Edat: a partir de 15 anys Durada: 60 minuts

Silent Lab. 3550, història d'un viatge

Aquesta activitat busca un mecanisme diferent per parlar i reflexionar sobre temes socials.  
A través d’uns auriculars sense fils, el participant escoltarà una veu en off que l’anirà guiant al llarg de l’activitat, fent-lo reflexionar i interactuar amb l’espai i amb la resta de participants. 
3550. Història d’un viatge ens narra la història real d’una persona que se sent forçada a marxar del seu país fins que aconsegueix arribar a Espanya, a Europa. El camí no serà fàcil. 

 

Edat: a partir de 15 anys Durada: 90 minuts

Fòrum d'acollida

Es reuneix el consell del país, sobre la taula hi ha temes diverses decisions a prendre, però cada participant d’aquest consell tindrà la seva pròpia visió. L’objectiu serà arribar a una solució consens sobre la política migratòria del país. En seran capaços? Com seran aquests acords? Qui n’obtindrà beneficis?

Edat: a partir de 15 anys
Durada: 60 minuts

Xerrades informatives

Si vols conèixer més profundament quina és la situació que es viu en zones de conflicte bèl·lic a través d’aquesta xerrada expliquem quina ha estat la cronologia en la Guerra de Síria i les conseqüències que ha tingut en les persones a escala global.  

Edat: a partir de 15 anys Durada: 60 minuts